Yüksek Lisans Derecesi Almak İçin Gerekli Olan Toplam Kredi Sayısı İle Alınması Gereken Zorunlu ve Seçmeli Dersler (Dersin Kodu, İçeriği ve Kredisi) Seminer ve Uzmanlık Alan Dersi dışında, en az 7 derse karşılık gelecek olan toplam 21 kredilik ders alarak başarmak ve Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olarak bir Yüksek Lisans Tezi hazırlayıp jüri kararı ile başarılı olmak gerekir.

YÜKSEK LİSANS DERSLERİ

GÜZ YARIYILI

(Zorunlu) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (AKTS 8)

(Seçmeli) İletişim Tarihi ve Kuramları (AKTS 8)

(Seçmeli) Film Eleştiri ve Analizi (AKTS 8)

(Seçmeli) Medyada Etki Araştırmaları (AKTS 8)

(Seçmeli) Enformasyon ve Ağ Toplumu (AKTS 8)

(Seçmeli) Sinema Tarihi ve Anlatı (AKTS 8)

(Seçmeli) Sanat Tarihi (AKTS 8)

(Seçmeli) İletişim Psikolojisi (AKTS 8)

(Zorunlu) Uzmanlık Alan Dersi (AKTS 8)

(Zorunlu) Tez Çalışması (AKTS 60)

 

 

BAHAR YARIYILI

(Zorunlu) Seminer (AKTS 4)

(Zorunlu) İletişim Araştırmalarında Yöntem ve Etik (AKTS 8)

(Seçmeli) İletişim ve Toplum (AKTS 8)

(Seçmeli) Kültürlerarası İletişim (AKTS 8)

(Seçmeli) Bilimkurgu, Teknoloji ve Kültür (AKTS 8)

(Seçmeli) Dijital Medya ve Kültür (AKTS 8)

(Seçmeli) Medya ve Tüketim Kültürü (AKTS 8)

(Seçmeli) Görsel Estetik (AKTS 8)

(Seçmeli) Medya ve Algı (AKTS 8)

(Zorunlu) Uzmanlık Alan Dersi (AKTS 8)

(Zorunlu) Tez Çalışması (AKTS 60)

NOT: Seminer dersinin herhangi bir yarıyılda “Anabilim Dalı Seminer Dersi” olarak alınıp başarılması zorunludur. Tez aşamasındaki her öğrenci tarafından alınır ve danışman tarafından sonucu “Başarılı/ Başarısız” olarak değerlendirilir.

 

BİLİMSEL HAZIRLIK OKUYACAK ÖĞRENCİLERİN ALMASI GEREKEN DERSLER

GÜZ DÖNEMİ

RTS 101 Radyo, Televizyon ve Sinemanın Teknik Temelleri-I
RTS 105 Yeni Medya Teknolojileri ve Kültürleri
RTS 201 Radyo Programcılığı
RTS 303 Belgesel Sinema
RTS 403 Medya Ahlakı

BAHAR DÖNEMİ

RTS 102 Radyo, Televizyon ve Sinemanın Teknik Temelleri II
RTS 106 Medya ve İletişim Kuramları
RTS 202 Televizyon Programcılığı
RTS 306 Film Eleştiri ve Analizi
RTS 406 Medya Okuryazarlığı

 

 

 

DERS İÇERİKLERİ

GÜZ YARIYILI

 

RTS Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Sosyal bilim araştırmalarında temel yaklaşımlar, bilimsel araştırma süreci, veri toplama ve analizi, nicel ve nitel araştırma yöntemleri, araştırmanın hazırlanması, sunumu ve raporlanması.

 

RTS  İletişim Tarihi ve Kuramları

İletişim tarihinden başlayarak, iletişim disiplininin diğer bilim dalları ile arasındaki ilişkisi göz önünde bulundurularak, iletişim ve medya teorilerindeki temel kavram ve kuramsal yaklaşımların yanısıra kitle iletişim kuramlarına yönelik egemen ve eleştirel bakış açıları, kitle iletişiminin ekonomik ve ideolojik işlevlerine eleştirel bir bakış açıları sunan kuramlar; Sessizlik Sarmalı Kuramı, Gündem Belirleme Kuramı, Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı.

 

RTS Film Eleştiri ve Analizi

Film dilinin ana öğelerinden hareketle film eleştirisinin kuramsal yaklaşımlarının anlatılması, kuramsal bilgilerden de yola çıkarak göstergebilimsel, tarihsel, sosyolojik, ideolojik, auteur, psikanalitik ve feminist eleştiri yöntemlerini kullanarak  özgün film çözümlemelerini kapsamaktadır.

 

RTS Medyada Etki Araştırmaları

Dersin temel yönelimi, medyaya ilişkin çalışmaları kapsamlı teoriler çerçevesinde değerlendirmek ve iletişim alanında yüksek lisans yapabilmek için bir temel oluşturmaktır. Medya çalışmalarında var olan eleştiriler ve alternatif yaklaşımlar, medya çalışmalarının erken dönemlerinde yapılan çalışmalar, kültürel göstergeler ve etki kavramları, eleştirel teori, kültürel çalışmalar, feminist yaklaşımlar, teknolojik determinizm ve hipergerçeklik ve simülasyon kavramlarını geniş çaplı ve eleştirel bir tavırla değerlendirmek.

 

RTS Enformasyon ve Ağ Toplumu

Sanayi devrimi sonrasında teknoloji özelde ise internet teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak teknoloji devriminin ortaya çıkardığı toplumsal yapı ve mekanizmaları teknolojik determinizm etrafında gerçekleşen kuramsal tartışmalara yer verilerek, küresel ölçekte yaşanan toplumsal değişim sürecinin tartışılarak mukayese edilmesi  amaçlanmaktadır.

 

RTS Sinema, Kent ve Toplum

Türk ve dünya sinemasından kentin mekan olarak tercih edildiği emsal filmler ile  kentin mekân; kent-mekân ilişkisi, mekân-zaman ilişkisi ve kimliğin mekân ve zamanla ilişkisi üzerinden sosyolojik temellere dayalı olarak  analiz ederek güncel karşılaştırmalar gerçekleştirmek.

 

RTS Sanat Tarihi

Sanat Tarihi’nin temeli ve gelişim süreci, diğer bilim dalları ile olan ilişkileri üzerinde durulacaktır. Bununla birlikte Dünya Sanat Tarihi‟nin bir bilim dalı olarak doğması ve bu konuda çalışmalarda bulunan bilim adamlarının faaliyetleri hakkında bilgi verilecektir. Türkiye’de Sanat Tarihi‟nin tarihi gelişimi ve bu konuda faaliyet gösteren Türk Sanat Tarihçileri hakkında genel bilgiler verilecektir.

 

RTS İletişim Psikolojisi

İletişim psikolojisin temel kavram ve kuramlarından hareketle kişiler arası iletişim, kurumsal iletişim, kitle iletişimi, müşteri ve hedef kitle psikolojisi hakkında farklı anlayış ve kavramlar çerçevesinde bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

 

RTS Uzmanlık Alan Dersi

Yüksek lisans tez çalışması aşamasında danışman öğretim üyesinin öğrenci ve öğrencilerine tez çalışmalarına ilişkin bilgileri aktardığı teorik bir derstir. Ayrıntılı içeriği her bir danışman öğretim üyesi tarafından belirlenmektedir.

 

RTS Tez Çalışması

Kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlayan öğrencilerin, Anabilim Dalı Başkanlığının önerdiği ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayladığı bir konuda ve tez danışmanının sorumluluğunda yaptıkları çalışmadır.

 

 

 

BAHAR YARIYILI

RTS  Seminer

Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak sunumunu yaptığı kredisiz bir derstir.

 

RTS İletişim Araştırmalarında Yöntem ve Etik

Dersin temel içeriği; bilimsel teoriler ve bilim felsefesi konusunda derinlemesine bilgi sağlamak, farklı filozof ve düşünürlerin görüşleri çerçevesinde medya ve iletişim alanındaki ekolleri ve düşünce okullarını ve metodolojik yöntemleri değerlendirmektir.

 

RTS İletişim ve Toplum

İletişim disiplinine kavramsal ve olgusal açıdan yaklaşarak toplum ile arasındaki kavramsal ve teorik ilişkilerin çözümlesini yapmak, tarihsel ve güncel gelişmelerle ilişkisini kurmak, kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki sosyo-kültürel ve psikolojik etkilerini saptamak, sorunsal alanları belirleyerek temel kavramlar çerçevesinde tartışmak.

 

RTS Kültürlerarası İletişim

Kültürlerarası iletişim kuramlarından referansla, kültürel farklılıklara karşı bilinçlilik hali oluşturmak, kültürlerarasılık perspektifi kazandırmak, kültürlerarası iletişim durumlarını nasıl çözümlenebileceğini evrensel ölçekte yaşanan olaylara paralel olarak açıklamaya çalışmak.

 

RTS Bilimkurgu, Teknoloji ve Kültür

Kent mekanı ile bilimkurgu sineması, toplumsal yaşam ve teknoloji arasındaki bağlantıları kurmak, bütünsel anlamda bu konuda eleştirel değerlendirmeler yapmak.  Teknoloji aracılığıyla yaşanan toplumsal dönüşümler; modernizm ve postmodernizm, sanayi devrimi, bilgi devrimi gibi farklı entelektüel konularda ve farklı düşünürlerin teorilerinden hareketle bilimkurgu sineması, kent, toplum ve teknoloji  arasındaki ilişkiyi ortaya koymak.

 

RTS Dijital Medya ve Kültür

21. yüzyılın medya temelli küresel dünyasında dijital medya araç ve mecralarının kültürel hayata etkisi, söz konusu medya araç ve mecraların farklı kuramsal yaklaşımlar ile ele alınarak ifade temel olarak kültürel hayata etkisi, ülkelerin özgürlüğüne ve ülkelerin demokrasi kültürüne katkıları, internetin kötüye kullanımı ve manipülasyonu, internet demokrasisinin geleceği, bu derste ele alınacak konular arasındadır.

 

RTS Medya ve Tüketim Kültürü

Bu ders tüketim kültürü kavramı ve medya bağlamında inceleme amacındadır.Bu bağlamda, tüketim kültürünün ortaya çıkışı, medya araçları vasıtasıyla nasıl toplumsal hayatta yer bulduğu, popüler kültür ile ilişkisi çerçevesinde  güncel örnekler ile ilişkilendirilerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. .

 

RTS  Görsel Estetik

Estetiğin genel bir tanımı yapılıp, bir bilim dalı olup olmadığı konularındaki tartışmalardan, sonra tarihi gelişimi anlatılacak. Güzellik kavramı üzerinde durularak, konuyla ilgili filozofların fikirleri belirtilecektir.

 

 RTS Medya ve Algı

Temel algı kuramları çerçevesinde algısal mekanizmanın çalışma prensipleri ve algısal mekanizmanın medya araçlarında kullanımı ve etk alanlarının yorumlanmasıdır. Duyum, algı ve algının fizyolojik temellerine ilişkin bilgi sahibi olmak ve algısal süreçleri bu bilgiler ışığında tartışmak.

 

RTS Uzmanlık Alan Dersi

Yüksek lisans tez çalışması aşamasında danışman öğretim üyesinin öğrenci ve öğrencilerine tez çalışmalarına ilişkin bilgileri aktardığı teorik bir derstir. Ayrıntılı içeriği her bir danışman öğretim üyesi tarafından belirlenmektedir.

 

RTS Tez Çalışması

Kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlayan öğrencilerin, Anabilim Dalı Başkanlığının önerdiği ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayladığı bir konuda ve tez danışmanının sorumluluğunda yaptıkları çalışmadır.

 

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN AYRICA BKZ. https://obs.gumushane.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=09&curSunit=25446#